Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži

Poutní chrám P. Marie Pomocné na Chlumku v Luži

Kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů je jedním z nejvýznamnějších poutních míst východních Čech. Byl vystavěný na čedičovém návrší „Chlumku“ nad Luži v letech 1690-1695. Poutní místo založila hraběnka Marie Maxmiliána Eva Terezie Hieserlová. Vzniklo podle návrhu P.I.Bayera, kterými se nechal vést italský architekt G.B.Alliprandi. Stavba je výjimečná už jen tím, že jde o ojedinělou stylově čistou stavbu raného baroka. Na vnitřní výzdobě se podíleli řezbář J.F.Pacák a malíř J.J.Heintsche. Kostel je typická česká jezuitská stavba s jednou lodí, bočními kaplemi a emporami, s bazilikálním osvětlením lodi, užším presbytářem a dvouvěžovým průčelím. V interiéru je architektonicky pozoruhodná zděná Mariánská kaple v presbytáři, která je zaklenutá kupolí s tzv. lucernou. Zde se uchovává uctívaný milostný obraz Panny Marie Pomocné- tzv. Pasovské. O tomto obrazu uváděla sama zakladatelka, že jde o kopii originálu L. Cranacha z Innsbrucku, kterou údajně namaloval týž malíř, který pořídil i kopii uctívaného obrazu v Pasově. V roce 2010 byla dokončena „Obnova interiéru poutního chrámu Panny Marie na Chlumku v Luži.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kostel

(Čermáková Pavla, 29. 10. 2018 17:38)

Pavle, krásně jsi zachytil nádhernou architekturu.

2018 kostel Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži

(Anton Strnad, 20. 10. 2018 22:11)

Paradni Pavle.Architekturu jsi dokazal nafotit skvěle.Tady to vyhliži všechno tak normalně, každy detail je tam kde je třeba, tak mi to připada lechce dokonale.Ale ja i sam znam jak se to těžce foti a kolik třeba aby to bylo jen pul kolik se Tobě povedlo.A komentař, tak to Ti jen mužu poděkovat:-)

Luže

(Olga, 15. 10. 2018 17:32)

To jsou Luže a Krucemburk?

Re: Luže

(Pavel, 15. 10. 2018 17:44)

Ano Luže Košumberk.

Architektonický skvost

(Josef Kvičera, 14. 10. 2018 21:19)

Pavle, děkuji za cennou informaci včetně perfektní dokumentace. Obdivuji nejen fotky, ale jako vždy špičkový komentář...kam Ty na to chodíš? :-) Že Ti pomáhá mamka? :-)