Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 Velikonoční Seč

Sečská přehrada

Největší přehradní nádrží v Železných horách je právě vodní nádrž Seč. Vybudována byla v letech 1925-34 a jejím účelem je zejména ochrana proti povodním a výroba elektrické energie.Energetická část byla přistavěna v letech 1941 - 1946. Přivaděč vody do vyrovnávací komory je z větší části zhotoven z dřevěných dýh, stažených prutovými ocelovými obručemi. Přivaděč má průměr 2000 mm a dlouhý je 1280 m. Elektrárna je umístěna pod vyrovnávací komorou, asi 1,2 km pod přehradou na levém břehu řeky Chrudimky. Je vybavena Francisovou turbinou. Elektrárna má výkon 3,04 MW. Nynní je vybudované nové nerezové potrubí.

 

Hrad Oheb

Hrad Oheb je situován na vrcholku rulového výběžkunad Sečskou údolní nádrží.
Rulový masiv zde převyšuje hladinu nádrže o 78m. Hrad dostal jméno podle řeky,která zde
mění směr toku o 180°.Z hradu se zachovaly zbytky zdiva hradeb, polozasypaný příkop, část vstupní brány, dvě půlkruhové dělové bašty a jedna menší bašta s neobvyklým půdorysem. V údolí pod hradem býval mlýn s několika domy, zvaný Podohbí. Kolem roku 1900 byla při mlýně zřízena tírna lnu. Dnes je toto údolí zatopeno vodou sečské přehrady.Okolí hradu Oheb je vyhlášeno přírodní rezervací. Jedná se o suťový les s výskytem velkého počtu plžů a měkkýšů. Zřícenina hradu je přístupná a je odsud překrásný výhled na vodní plochu sečské přehrady a na ostrůvek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

2018 Velikonoční Seč

(Anton Strnad, 5. 4. 2018 6:35)

Už jsi tady měl Seč ale fotky byly foceny v podzimu. Tohle je jaro a určitě to mužu srovnat.Nevim co je lepši ale každy pohled je krasny na svuj spusob.Nadhera Pavle, asi tak jedno jako druhy.

Seč jarní

(Josef Kvičera, 3. 4. 2018 21:54)

Dobrý! V tento čas fotí krajinu jen největší optimisté, jsem rád, že mezi ně patříš. Lépe bych to nenafotil. Nejvíc se mi líbí ty s kameny u břehu.Doufám, že jsi focení neodnesl chřipkou...Tak i dál - dobré světlo!

Seč

(Eva Ť., 3. 4. 2018 19:59)

Pěkné fotky Pavle ... dík i za popis ... ;-)

Seč

(Zdenek Hrobský, 3. 4. 2018 19:44)

Pěkné putování