Jdi na obsah Jdi na menu
 


2019 Kaskáda Hartského potoka

Hartský potok /méně známý také pod označením Kacbach/ je nejdelším a nejmohutnějším potokem ve Dvoře Králové nad Labem. Své jméno získal podle místního názvu lesa Harta, kterým nad Dvorem protéká. Pramení mezi obcemi Kocléřov a Záboří, po 8,4 km toku a přibližně dvousetmetrovém spádu se vlévá na Hrubých lukách do meandrujícího Labe. Za běžných klimatických podmínek je poměrně klidným a dnes i čistým potůčkem, ve kterém lze za příznivých okolností spatřit v horním toku i ryby, ale při déle trvajících srážkách nebo jarním tání, kdy bývá v oblasti pramene silná sněhová pokrývka, se z něho dokáže stát dravý tok, jehož hladina několikanásobně stoupne a hnědá kalná voda obarvená od zdejší načervenalé permokarbonové zeminy se valí s hukotem a obrovskou silou ke svému ústí. Proto také celým Dvorem prochází regulovaným a místy poměrně hlubokým korytem.
Nad městem potok teče ve výrazném lesním zářezu pravděpodobně nejkrásnějším místem, kde je v délce přibližně 2 km na něm vytvořena umělá kaskáda několika splavů a lesní cestou okolo skalních bloků dojdete proti proudu mírným stoupáním až k nejvyššímu, místními starousedlíky zvanému „sedmimetrák“.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

2019 Kaskáda Hartského potoka

(Anton Strnad, 28. 3. 2019 13:48)

Prvni myšlenka mi je - je na světě ještě krase - a musim řict že mi neni jasne jak se to tam zachovalo. V mem kraji bylo taky jedno misto, ne tak krasny jako je tuto, ale bylo. Samozřejmě nezustal kamen na kameně, všchno je zničeny a do konce tedko už tam ani voda neteče. Pavle, opravdu potěšilo. Diky

Zachovaná krása

(Zdenek z Police, 21. 3. 2019 21:17)

umělcem vystižena.No,jo,no musím takovou krásu pochválit a už vím a tímto máme potvrzeno,že není vše krásné u nás zničeno.
Díky Tobě a Tvým postřehům,se neustále o tom přesvědčujeme. Jen tak dál,ať se oko i duše potěší.Příště se spolu vydáme okolím Police.
Zdenek

Dvorské toulání

(Josef Kvičera, 19. 3. 2019 23:31)

Jako obvykle pěkné fotky, krásná vzpomínka do klukovských let. Hned bych s tebou šel pouštět lodičky, :-) Moc se mi líbí opravdu krásné doprovodné texty, které u tebe také vždycky obdivuji. Tys měl dělat turistického průvodce. A třetí věc kterou obdivuji je tvoje vůle vyrazit do terénu, i když nohy sakra bolí. Tak jen aby ti to všechno ještě hodně dlouho vydrželo.

Kaskády

(Zdenek Hrobský, 18. 3. 2019 16:25)

Moc prima postřehy,u mne super.